Mandala

We kennen allemaal de voorgedrukte Mandala’s die kunnen worden ingekleurd. Dat is leuk, geeft ontspanning en je bent even lekker bezig en uit je hoofd. Niets mis mee. Maar Mandala’s kunnen veel meer voor je betekenen!

In plaats van voorgedrukte Mandala’s inkleuren, kun je ook eerst zelf een Mandala tekenen. Zonder voorbeeld, zonder plan, gewoon maar eens kijken wat er in je opkomt.

We beginnen met een geleide meditatie, om daarmee uit je hoofd te gaan, te ontspannen en jezelf goed te aarden. Daarna schrijf je op wat je tijdens de meditatie hebt ervaren. Uit wat je hebt opgeschreven haal je 1 zin, die de essentie van de meditatie weergeeft.

Dan gaan we aan het tekenen. Je zet je potlood op het papier en tekent een cirkel, vierkant, ovaal of wat er ook maar in je opkomt. Daarna ga je binnen (of misschien wel buiten) de door jou gemaakte vorm, nog veel meer grote of kleine vormen maken. Je kunt het zo gek niet bedenken, alles is goed. Je gaat zo intuïtief mogelijk te werk. Dat betekent dat jij je potlood tijdens het tekenen zo min mogelijk van het papier afhaalt en blijft tekenen en tekenen.

Is de Mandala klaar, dan ga je deze inkleuren met kleurpotloden die je blind pakt of wiens kleur je gewoon mooi vindt. Er ontstaat een prachtig schilderij die je vervolgens mag gaan ‘lezen’. Daar krijg je uitleg en hulp bij hoor, maar uiteindelijk komt alles helemaal uit jouzelf. Misschien komen er zomaar ineens een aantal regels bij je naar boven, als een gedicht. Misschien alleen woorden of een gevoel.

Wat betekenen de kleuren die je hebt gebruikt en de vormen die je hebt gemaakt en welke connectie hebben deze met jouw meditatie?

Alles schrijf je op en daaruit ontstaat je lezing van de door jou gemaakte Mandela. Nieuwsgierig naar wat dit voor jou kan betekenen en wat er kan gaan ontstaan? Schrijf je in voor een workshop en kom het gewoon zelf ervaren. Ook leuk om samen te doen tijdens een vriend(innen)-collega’s-broers-of zussendag.